onsdag 22 april 2009

Vad betyder nyemission?

Som nykomling i den ekonomiska sfären är det en massa främmande ord att bekanta sig med hela tiden. Ett sådant är ordet:

NYEMISSION

Två aktier vi äger har emitterat nya aktier. Och då dyker naturligtvis några frågor upp. Vad betyder det? Är det bra eller dåligt? Ska vi köpa eller sälja täckningsrätter? Wikipedia beskriver nyemission så här:

En nyemission är när ett aktiebolag ger ut (emitterar) nya aktier. Syftet med en nyemission är få in nya pengar i företaget, vanligen att finansiera en expansion, t ex en utlandsetablering eller inköp av någon väsentlig utrustning.

Ett aktiebolag som har 1 000 000 utestående aktier kan till exempel besluta att nyemittera 100 000 aktier och därefter ha 1 100 000 utestående aktier. Det nominella beloppet per aktie är samma som tidigare, men aktiekapitalet ökar eftersom det finns fler utestående aktier.

När ett börsbolag nyemitterar, hanteras emissionen genom att varje aktieägare får en täckningsrätt per innehavd aktie utbetalad till sin aktiedepå. Därefter kan man med en eller flera teckningsrätter köpa nyemitterade aktier till rabatterat pris.


Vi valde att använda våra täckningrätter till att köpa nyemitterade aktier. Flera aktier till halva priset. Just nu känns det som en väldigt bra deal. Barnen är fortfarande snoriga och hundens vinterpäls ligger fortfarande utspridd över hela huset men i morgon är det lönedag, solen skiner och maskindiskmedlet som minstingen hällde ut över hela köksgolvet är bortstädat. Livet leker.

Liknande inlägg:
Lilla ekonomiparlören

Inga kommentarer: