måndag 8 december 2008

Lilla ekonomi parlören

Det är inte alltid så lätt att hålla koll på vad alla konstiga ekonomiska termer egentligen betyder. Här kommer lite hjälp på traven från mig och Wikipedia, för att du ska kunna boosta din status som allmännbildad bland dina vänner.

Konjunktur - Tidsperioden mellan två låg- respektive högkonjunkturers klimax kallas konjunkturcykel. Vanligtvis är en konjunkturcykel mellan fyra och åtta år lång.

Inflation - Penningmängden ökar vilket gör att pengarnas värde faller och priserna ökar. Det här kan hända ifall staten har en massa skulder och löser det genom att trycka mera pengar att betala av sina skulder med. Då får staten bort sina skulder men samtidigt blir det mera pengar i omlopp vilket gör att värdet sjunker. För att dra nytta av en kraftig inflation måste du ligga tidigt i kedjan så att du får tillgång till mer pengar innan de har hunnit sjunka i värde. Förlorarna är de som nås allra sist av de ökade pengarna t.ex. arbetsgrupper som har svårt att få till en löneförhöjning. Inflation kan också drivas fram genom att alla förväntar sig en inflation och garderar sig mot den genom att höja löner och priser. En inflation kan minskas genom höjda skatter och minskade offentliga utgifter. Det land som lider av allra högst inflation just nu är Zimbabwe där prisnivån ökade med hela 2 790 000 000 000 000 000% från den 5 januari 2007 till 31 oktober 2008. Om du vill kolla vad mormors farmors veckopeng skulle vara värd i dagens mått kan inflationsräknaren räkna ut det åt dig.

Deflation - Penningmängden minskar vilket gör att pengarnas värde ökar och priserna faller. Om tiderna blir riktigt dåliga och arbetslösheten ökar är det många som inte har råd att konsumera och då tvingas priserna ner. Deflation gynnar dem som sparat pengar eftersom deras pengar plötsligt blir mer värda, medan den skadar de som lånat. Nu är deflation i och för sig ungefär lika vanligt som en vit noshörning, d.v.s. visst finns den men den är inte alls lika allmänn som den gråa inflationsnoshörningen, så det kan hända att det här är ett ord du inte kommer att kunna stila med lika lätt som de andra. Eller så går det att imponera desto mer eftersom de flesta hört ordet men inte vet vad det betyder.

Recession - Mild lågkonjunktur, synonymt med avmattning och nedgång. Tecken på en recession kan vara minskad BNP-tillväxt, minskade investeringar och ökad arbetslöshet. Stora recessioner har ofta följt s.k. bankpaniker då förtroendet för bankväsendet har minskat och penningpolitiken blivit ifrågasatt. Bankpaniker uppstår då bankernas reservkvot d.v.s. tillgångar inte täcker upp de lån man har etmot sina fodringsägare. Låter det bekant?

Depression - Svårare lågkonjunktur.

Bonusord som med fördel kan användas ifall någon annan i sällskapet försöker överglänsa dig i ekonomiskt ordförråd:

Kapitalomsättningshastighet - Årets fakturering dividerad med genomsnittligt sysselsatt kapital eller genomsnittlig balansomslutning. Måttet visar hur mycket kapital verksamheten kräver, d.v.s. hur kapitalitensiv den är.


Liknande inlägg:
Investeringsklockan
Hur uppstår inflation?
Vad betyder nyemission?

Inga kommentarer: