fredag 5 december 2008

Finansflunssa

Amerikanerna har utropat sig själva till kung över världen och oberoende om tycker det är rätt eller fel är det bara att acceptera att USA har en enorm inverkan på världsekonomin. Mellan världskrigen i början på förra seklet använde sig USA av en isoleringsstrategi och försökte därmed distansera sig från Europa. Trots detta hade börskraschen på Wall Street en enorm effekt på den sköra europeiska ekonomin och det är i faggorna av den kraschen det kända uttrycket "When America sneezes Europe cathces the cold" myntades.

Nu ser det inte bättre ut än att USA gått och dragit på sig en lunginflamation. Här i Europa rinner snoret och vi försöker hinna snyta bort snorlobborna innan de orsakar bihåleinflamation. Vad är det som pågår där borta då? Finns det risk för följdsjukdomar? Är allt det som nu händer bara symptom på något mycket allvarligare? Eller har den rätta medicinen blivit ordinerad redan så att vi nu kan se framemot en tid av tillfrisknande innan vi är på benen igen?

En som har tankar kring USA:s ekonomi och de åtgärder som hittills vidtagits är Fred Thompson. Han är utbildad jurist och var länge en av frontfigurerna i den republikanska presidentvalskampanjen. Jag har lite svårt att ta honom helt på allvar. Det är något plastigt över hans uppträdande. Kanske det beror på att han vid sidan av senatorskapet och presidentaspirationerna också satsat på en skådespelarkarriär. Men lyckas man bara se bort om den plastiga ytan har han en del vettigt att säga. Inga stora nyheter förstås men en fint paketerad sammanfattning av nuläget i alla fall.

Många försöker ställa diagnos på ekonomiflunssan just nu. För oss gäller det bara att snällt tacka och svälja de piller som ordineras.

Inga kommentarer: