torsdag 25 december 2008

Tiden f.Kr och e.Kr

Jag undrar om den kommer att ha någon inverkan i det långa loppet, finanskrisen alltså. Just nu ser hotbilden enorm ut, det är bara fantasin som sätter gränser. En del pratar om överlevnadsstrategier efter Krisen, som skulle passa in i vilken hollywoodkatastroffilm som helst. Här ingår samhällets sönderfall, upplopp på gatorna och en återgång till jägar- och samlarsamhället. Andra lägret pratar om finanskrisen som en liten förarglig snuva och att tiden efter krisen kommer att vara en fortsatt behaglig frammarch för kapitalismen. Just nu vet ingen riktigt säkert hur det kommer att sluta.

För mig har det här finanskrishotet gjort att vissa ord blivit kopplade till en liten varningslampa. Det är harmlösa små ord som tidigare varit helt neutrala men nu gått och dragit på sig en laddning. Exempel på sådana här ord är: konsumera, unna, vardagslyx och platt TV. Om texten i en reklam lyder: Unna dig lite vardagslyx. Den här platt TV:n är du verkligen värd. Ja, då blinkar mina inre varningslampor och jag tänker: Hur dum tror du att jag är?

Undrar ifall vi om tio år kommer att reagera likadant på ett foto från 2007 där två vanlig Svenssons stoltserar med sina Gucci väskor som vi nu reagerar på en reklamposter från 50-talet där mannen sitter i sin fåtölj och glatt röker på sin cigarr medan den strålande vackra och euforiskt lyckliga frun damsuger? Kommer vi att skratta överseende och konstatera att dessa stackars oupplysta krakar inte visste bättre?

Nu kan vi avgöra åldern på en film genast filmkaraktärerna sätter sig bakom en dataskärm eller viftar med en mobiltelefon. Kommer vi i framtiden att kunna avgöra om filmen utspelar sig före eller efter Krisen på basen av hur dyr bil och hur stort hus karaktärerna har? Eller kommer den här finanskrisen att vara lika bortglömd som den fruktade Y2K om ett par år?

För Marc Fabers version av framtiden kan du kolla här.

Inga kommentarer: