måndag 22 december 2008

Stimulanspaketens vara eller icke vara

Som ekonomirookie är det vissa saker som verkar självklara men sedan visar det sig att de inte alls är det. En sak som jag inte riktigt har fått kläm på är de här stimulanspaketen som det flaggas för här och var.

För mig verkar det självklart att om man pumpar in mer pengar i systemet genom att stimulera diverse haltande företag och instutioner, faller pengarnas värde och inflationen rusar vilket inte är bra. Med det resonemanget blir min slutsats att stimulanspaket är en risky business. Inget är svart-vitt och det är klart att lite stimulans här och där inte sitter fel, men allt i lagom doser. För mycket stimulans gör bara att den lilla människan får lida av högre levnadskostnader när inflationen väl har rusat iväg

Läste en artikel som påstod att medan USA sänkt sina räntor för att stimulera konsumtionen har Europa satsat på att höja sina räntor för att stävja inflationen och det här kommer att leda till att USA klarar sig ur det här medan Europa har en lång och djup depression framför sig. Ser inte logiken i detta. Om överkonsumtion och hejvilt utlånande av pengar har försatt oss i den här krisen, hur kan då en fortsättning på samma beteende vara lösningen på problemet? Varför skulle höjda räntor och en dämpad inflation störta oss i fördärvet?

Förstår att hjulen måste rulla och att stimulanspaket är ett bra smörjmedel, men det måste väl ändå finnas någon hejd på hur snabbt de tillåts rulla? Att Europa hållit på sig och inte stimulerat in absurdum låter ansvarsfullt och vettigt i mina öron.

Inga kommentarer: