torsdag 4 december 2008

Optimistens syn på finanskrisen

Ordet finanskris låter så deprimerande. Det låter ganska hopplöst, ungefär som den bekanta som såg ett fyllo ramla omkull och slå upp ett hål i huvudet som började spruta blod. Vad gjorde han? Han gjorde naturligtvis det alla goda medborgare och barmhärtiga samariter skulle ha gjort i dessa HIV tider. Han sprang fram, föll på knä och pressade händerna mot såret för att hindra blod och hjärnsubstans från att sippra ut. Ambulansen kom. Den stackars skadade mannen åkte iväg till sjukhuset i ilfart. Ett par timmar senare fick min bekanting ett samtal från en läkare som undrade om han haft kontakt med den nu avlidne mannens blod. Och det hade han ju. Rätt så mycket faktiskt. Det var inte så bra fick bekantingen veta, eftersom mannen hade haft hepatit C.

Ungefär så som han kände sig i det ögonblicket... ungefär så låter ordet finanskris. Men som tur är hade bekantingen planerat in en resa till sydamerika och därför nyligen vaccinerat sig mot en massa olika sorts hepatit. Så kan man också se på finanskrisen. Den kanske inte är så dålig som den verkar vid första anblicken.

Tänk dig att det finns en tröja du väldigt gärna skulle vilja köpa men absolut inte har råd med. Så plötsligt faller priserna och din tröja får en 60% rabatt. Du har inte bara råd att köpa den tröjan, du kan köpa samma tröja i fem olika färger. Lite så är det med finanskrisen. En del priser faller men precis som på en grym rea blir det kaos och man får rota genom en massa klädhögar för att hitta de där riktiga kapen.

Inga kommentarer: