söndag 15 februari 2009

Investeringsklockan

Hur ska du veta när det är dags att köpa och när det är dags att sälja? Du kanske heter Warren Buffett och i så fall är det inga problem. Då kan du sluta läsa nu. Men ifall du heter Johanna, Petter eller Markus kanske du är intresserad av investeringsklockan. Voilá!


Så ser den ut. Fick nys om klockan via Sparsamt leverne som även luskat fram en intressant artikel om aktiesparande där klockan nämns.

Klockan har 70 år på nacken och lanserades för första gången 1937 i den brittiska tidningen Evening Standard. Många proffessionella aktörer på den finansiella marknaden använder sig av klockan för att analysera det eknomiska läget och i researcharbetet inför artikeln, verkar alla inte varit lika villiga att dela med sig:

Men några av de professionella förvaltarna tycks inte vilja dela med sig av sina kunskaper, för i några av de uppdateringar jag får mig till hands förekommer friskrivningar som till exempel: ”Detta material är till för professionella placerare och inte avsett för privata placerare.”

Tydligen någon som blivit lite butter över att inte få ha alla leksaker för sig själv. Vad är klockan nu då? Finansmamman (som för övrigt är en av de skickliga småsparare som lyckats med konststycket att spara och investera sina pengar så väl att hon nu kan leva på avkastningen och inte behöver jobba) skrev om investeringsklockan i det här inlägget. Då hon skrev inlägget, 28.1.2009 så gissade hon att vi befinner oss ungefär vid klockan sex. Med de enorma räntesänkningarna undrar jag om vi inte börjar närma oss 7 snart. Klockan 8 infaller den 4-6 månader långa börsbotten. Eftersom börsen förutser konjunkturen och därför ligger steget före kommer konjunkturbottnen att infalla niotiden. Primetime på TV sammanfaller med bästa aktietillväxten, vid klockan 9-12. Sedan 1973 har ökningen rört sig om ett medeltal på 19,9% den här tiden. Sämsta aktietiden infaller klockan 3-6. Artikeln är utgiven 1.11.2008 och ställer klockan på 6. De avslutande orden lyder:

När den slår 7, och när någon större och viktig centralbank börjar sänka styrräntan, kan det vara dags för en försiktig ompositionering av portföljen från defensiv till fler aktier.

Liknande inlägg:
Köpa billigt och sälja dyrt

Inga kommentarer: