söndag 22 februari 2009

Att misslyckas (del 6/6)

"Men tänk om jag misslyckas" tänker du. Vem är så dumdristig att de lyfter fram sin innersta dröm för att sedan stå där med rumpan bar när allt slutar i ett fiasko? Det är faktiskt inte så många. Och det är ditt trumfkort. Orsaken till att de flesta inte lyckas är för att de är så rädda för att misslyckas att de aldrig ens gör ett försök.

Det är klart att du kommer att misslyckas. Du kommer att misslyckas med en massa saker. Sedan kommer du att stiga upp, borsta av dig och försöka igen. Och till sist kommer du att lyckas. Alla riktigt framgångsrika människor har en massa misslyckanden bakom sig, annars skulle de inte vara där de är i dag. Det låter som en klyscha - det mesta av de saker jag skrivit i den här målsättningsserien är en lång harang av kyschor haha - men de har blivit klyschor av en orsak, de är så allmängiltiga och så sanna: Den stora skillnaden mellan vinnare och förlorare är hur de hanterar sina nederlag. Förloraren ger upp, medan vinnaren lär sig av sitt misstag och försöker på nytt.

Chansen att vinna på lotto är minimal, men ifall du aldrig spelar kan jag garantera att du aldrig kommer att vinna. (Vilket inte betyder att jag tycker du ska börja spela på lotto. Nej, det finns så många andra sätt att tjäna pengar på där chanserna är mycket, mycket större.) Om du är beredd att satsa stort och misslyckas kör du plötsligt i en alldeles egen fil. Det är som om bussfilen plötsligt öppnade för dig mitt i rusningstrafiken. Alla andra segar fram i de evighetslånga köerna av rädsla för att misslyckas medan du kan seglar fram. Det är klart att vägen stoppas av en buss ibland, men du kommer definitivt fram snabbare än alla andra.

Våga riskera. Berätta åt folk om dina mål. Det gör det svårare för dig att backa om motivationen sviker. Ställ dig frågan: Vad skulle du försöka göra ifall du visste att du inte kunde misslyckas? Gör det!


Liknande inlägg:
Definiera dina mål (del 1/6)
Överdriv (del 2/6)
Sätt en deadline (del 3/6)
Delmål (del 4/6)
Visualisera dina mål (del 5/6)

Inga kommentarer: