söndag 8 februari 2009

Ekonomisk istid att vänta?

När är börjar vårtecknen dyka upp i denna ekonomiska midvinter? Kan Obamas över 800 miljarder dollar stora stimulanspaket månne vara en liten tussilago mitt bland snödrivorna? Enligt en pågående, helt ovetenskaplig undersökning på Hur jag blev rik tror majoriteten att den svenska börsen kommer att sluta på en blygsam ökning under 2009. Varje vår dyker det upp ett par riktigt varma dagar då folk verkar förlora allt klädvett och stiger utanför ytterdörren klädda i korta kjolar och t-skjortor, övertygade om att sommarvärmen för en gångs skull anlänt redan i april. Och varje år slutar det i vågrätt läge med en hög näsdukar, filmen "Dumb and Dumber" och varm saft på en armlängds avstånd. Samma sak kommer antagligen att hända någon gång under sommaren 2009 eller framåt våren 2010 på börsen också. En riktig Fader Frost är dock nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman.

Kauppalehti skriver om hur Krugman kritiserar Obamas över 800 miljarder stora stimulanspaket.
- Statens underskott växer till 2500 miljarder dollar. Stimulanspaketet täcker inte det: det är en förbättring, men ingen lösning på problemet, säger Krugman.
Han föreslog tidigare i veckan att Obama skulle förstatliga alla de amerikanska banker som är i behov av räddningsaktioner.

Är vi på väg i nästa istid eller lurar krokusar och snödroppar under snötäcket? Jag håller långkalsongerna på ännu, men börjar samtidigt välja fröpåsar. Nu gäller det bara att hitta rätt tidpunkt at börja förså.

2 kommentarer:

Hobbyinvestor sa...

Det var ju en riktigt (o)trevlig liknelse med ekonomin och våren. Synd bara att växthuseffekten och all annan klimatpåverkan påverkar ekonomin på samma sätt som vårvädret :)

Finansfilosofen sa...

Så sant så sant. Efter alla skräckdokumentärer har eko varit en sexig fråga att koncentrera sig på för politikerna. Få se om vändningen till ett mer ekologiskt leverne fortsätter eller om folk tröttnar på det och fortsätter i samma spår tillsammans med ekonomin.