lördag 21 februari 2009

Visualisera dina mål (del 5/6)

Här gäller samma sak som när du definierar ditt mål. Undvik det negativa och fokusera på det positiva. Fantisera om segerns sötma istället för att oroa dig för nederlagets straff. Hur gör man då? Ja, t.ex. så här:


  1. Lägg dig bekvämt.
  2. Slappna av. Det här brukar ta ett par minuter men går snabbare, ju mer du övar på att slappna av. Gå igenom hela din kropp, del för del. Du kan spänna en muskel i gången för att känna var den finns och sedan låter du den slappna av. Jag brukar börja med tårna, vandra upp längs med benen, över kroppen, fingrarna upp till axlarna, ansiktet och hårfästet. Till sist koncentrerar jag mig på punkten i pannan som bildas om du ritar upp en liksidig triangel med dina ögon som de två nedre hörnpunkterna. Om du koncentrerar dig på den punkten kommer dina ögon i samma position som då du är riktigt avslappnad och sover, vilket gör det lättare att vara riktigt avslappnad.
  3. Visualisera. Se framför dig hur du redan uppnått ditt mål. Tänk i bilder. Se framför dig hur du ser ut, hur omgivningen ser ut. I tanken har du redan uppnått ditt mål.
  4. Återvänd sakta till verkligheten. Sträck på armar och ben.
Ett till sätt:


  • Upprepa ofta och högt ditt mål för dig själv.
  • Skriv ner det och placera det på en plats där du kan läsa det ofta.
  • Låt det bli en nonsensramsa som du upprepar i t.ex. bilen, duschen, på promenad med hunden och innan du somnar om kvällarna.
  • Genom att både säga det högt, skriva det och läsa det aktiverar du flera sinnen och nöter på så sätt lättare in det i ditt undermedvetna.
Hur många gånger måste man göra det här då? Ju fler, desto bättre. För att få hjärnan att tro på något är det upprepning som gäller. Du måste nöta in målen. Då jag har varit riktigt ihärdig har jag fått imponerande resultat redan efter ett par dagar. Genom upprepning rotar sig målet i ditt undermedvetna. När det väl sitter där blir det en del av ditt jag. Vi ställs konstant inför val. "Vilken tröja ska jag använda idag?" "Vilken plats ska jag välja i bussen?" Ska jag prata med den där personen eller inte?" När din dröm har förvandlats till ett mål och blivit en etablerad del i din självbild kommer du i alla dina små val, undermedvetet välja det som för dig ett litet steg närmare målet. Kanske låter som hokus pokus för en del, men den här sortens självsuggestion har producerat tydliga resultat för t.ex. toppidrottare.

Boken Minsta Motståndets Väg av Robert Fritz handlar om hur vi människor alltid, precis som en flod, väljer rutten med minst motstånd. Hjärnan ser ingen skillnad på utförd och tänkt handling. Om du tänker något tillräckligt många gånger uppfattar hjärnan det som om det är så det är nu, din tanke har blivit verklighet. Om du t.ex. visualiserar dig själv som vältränad tillräckligt många gånger kommer hjärnan att omarbeta din självbild tills den är vältränad. Det här gör att du börjar göra val och fatta beslut från utgångspunkten att du ÄR vältränad. Om du lever som om du vore vältränad, kommer du oundvikligen att bli det också. Det finns ingen annan utväg för dig. Du föjler minsta motståndets väg mot det mål du byggt upp i huvudet. Det här är också orsaken till att både djur och människor kan bli skengravida. De är så tvärsäkra på att de är gravida att hjärnan tror på det och börjar producera fysiska graviditessymptom. Surfa in på vilket graviditetsforum som helst där kvinnor har kämpat med att bli gravida under en lång tid och du kan läsa om utebliven mens, ömmande bröst och viktuppgång.

Genom minsta motståndets väg kommer du sakta men säkert att börja intressera dig för de böcker, människor, situationer, kostvanor, bloggar, diskussionsforum, arbetsplatser, länder m.m. som leder dig närmare ditt mål. När en chans dyker upp, kommer du att vara förberedd och kan därför utnyttja den på bästa möjliga sätt.

När du ställer upp ditt mål kan det verka som om det skulle krävas en hiskeligt massa jobb för att uppnå det. Då det väl är en cementerad bild av din framtid kommer du automatiskt att välja den smidigaste vägen dit. Visst kan det kräva mycket jobb. Men tänk på allt jobb du just nu lägger ner på en massa saker som inte tar dig en millimeter närmare ditt mål.

Alternativet att ge upp drömmen finns inte eftersom den ÄR din framtid. Ifall du har barn kan du inte bara en dag välja att "Nej, nu orkar jag inte sköta dem mera. Det har varit kul så här långt, men nu lämnar jag tillbaks dem till BB". Det alternativet finns inte. Så länge du spelar säkert och tänker att "Den där drömmen skulle vara trevlig att uppfylla, men händer det så händer det" kommer alltid andra saker att dyka upp istället. Då du visualiserat din dröm tillräckligt mycket blir den en del av ditt liv.

Vi sysslar alla med självsuggestion så gott som hela tiden. Alla små tankar och fraser du upprepar för dig själv, t.ex. "Jag är lat", "Jag är dålig på att komma i tid" och "Jag är en gottegris" är sjävsuggestioner. De blir självuppfyllande profetior då du upprepat dem tillräckligt många gånger. Se till att ta kontroll över din tankevärld och styr den mot ett mål du verkligen VILL uppnå.


Liknande inlägg:
Definiera dina mål (del 1/6)
Överdriv (del 2/6)
Sätt en deadline (del 3/6)
Delmål (del 4/6)
Att misslyckas (del 6/6)

Inga kommentarer: