lördag 28 februari 2009

Justerade räntan på huslånet

Räntorna hade sjunkit och sjunkit. Jag har gått och funderat på att jag borde ta och se över huslånet och dra nytta av dessa låga räntor men inte fått ändan ur vagnen förrän nu. Vårt lån har legat på 12 månaders euribor med en ränta på 5,61% (justerades i oktober). Så för ett par dagar sedan tog jag tag i saken och ringde banken. Först lät de lite buttra på banken och påpekade att det faktiskt kostar att gå och justera räntan på det där sättet. Frågade vad det kostar och svaret var 2500 kr, så det var tur att de varnade oss för den svidande avgiften. Vi valde att övergå till en mer rörlig ränta som justeras varje månad vilket för närvarande betyder 2,23% och en minskning på mer än 2000 kr per månad för oss. Naturligtvis skulle vi hellre ha fortsatt betala över 2000 kr i månaden extra i ränta ;)

Vi passade på och höja amorteringen med 1500 kr samtidigt så att vi ligger riktigt nära vår smärtgräns. Varje månad vi klarar av den höga amorteringen är ett stort plus. Ser det som en enorm investering inför eventuellt skrala tider framöver. Genom att betala av så mycket som möjligt skapar vi en större marginal åt oss själva om vi senare skulle bli tvungna att sänka amorteringstakten. Blev riktigt glad efter samtalet med banken. Gick som på moln. Känns lite som om vi vunnit på lotto faktiskt.


Liknande inlägg:
Min käre vän banken

2 kommentarer:

minna sa...

smart att extra amortera! vi extra amorterar+ att vi spar nu till en buffert!

Finansfilosofen sa...

Du är inte så dum du heller ;) Försöker också få ihop till en buffert och dessutom sparar vi till nästa bilköp. Hoppas bara vår skraltiga bil håller ihop tills vi har sparat ihop tillräckligt med pengar så att vi inte behöver ta ett billån.