lördag 21 februari 2009

Varför förlorar folk pengar på aktier?

Som ekonomiintresserad är det lätt att börja använda det faktum, att om man ser bakåt i tiden har börsen i medeltal stigit med över 11% per år, som ett mantra i dessa finanskristider. Det betyder ju hoppeligen att bara jag rider ut denna storm kommer den genomsnittliga årliga ökningen på min portfölj också att ligga på minst 11%. För det hör man ju hela tiden om... folk som överträffar index. Hur svårt kan det vara? Det är klart jag kommer att göra det. Eller så inte.

Dalbar är en researchfirma som gör undersökningar för proffessionella investerare om investeringsbeteende. Dalbar har gjort flera undersökningar som visar hur investerare i medeltal får ett sämre resultat än det de investerar i. Under tiden 1988-2007 hade den genomsnittliga aktien ökat med 11,81% medan den genomsnittliga investeraren hade ökat sin portfölj med endast 4,48%. Hur kan detta vara möjligt?

Problemet för de allra flesta är att de köper dyrt och säljer billigt. Det har gång på gång i Dalbars undersökningar visat sig att folk skulle köpa en aktie/fond och sitta på den i 20 år skulle de ha tjänat mer pengar än om de hade hoppat omkring mellan aktier/fonder i jakten på det stora klippet. Men naturligtvis sitter inte alla stilla och väntar. De vill göra smarta klipp. Alla vill vara med ifall några människor tjänat stora pengar på någon aktie. Därför flödar stora penningsummor in just då aktien toppar. När det går dåligt säljer folk i massor och går ur affären med ett minusresultat. De som sitter stilla i båten kommer att överträffa de som jagar det stora klippet. Det alltså ditt investeringsbeteende som gör skillnaden, inte att du hittar en superinvestering.

Behavior Gap skriver om vikten av att vara en bra investerare istället för att göra bra investeringar och illustrerar detta med en bild:


Ett exempel på det här är historien om Quincy och Caroline som båda startade med 10 000 $ var och 20 år senare hade 21 422 $ respektive 94 555 $.

Sitter ibland och funderar om jag borde vara mer aktiv. Tänk om jag hade sålt allt i januari 2008 och köpt tillbaks det ett år senare. Men det är förstås precis det som är pudelns kärna här, att det är lätt att vara efterklok. Så länge det inte finns tidsmaskiner är det kanske klokast att blunda och hålla för öronen under ekonominyheterna för att undvika att dras med i masspsykosen och göra samma fel som alla andra.


Liknande inlägg:
Köpa billigt och sälja dyrt
Investeringsklockan

Inga kommentarer: