torsdag 26 februari 2009

Hur sparar man till sina barn?

Vilket är det vettigaste sättet att introducera pengar för ett barn? Som veckopeng? Som lön för att t.ex. plocka ur diskmaskinen eller bära ut skräpet? Eller börjar man med att förklara grunderna i fondsparande?

Vår äldsta dotter är sex år gammal och pengar för henne är runda metallbitar att stoppa ner i en spargris, en orsak till att hon inte får alla 30 julklappar hon önskade sig och något hon en gång använde för att själv köpa en leksaks pudel i en väska från en leksaksaffär. Hon får ingen veckopengar eller andra regelbundna inkomster.

Men hur göra man egentligen? Hur gammal var jag då jag började få veckopeng? Alla Buffetska ungar och Gatesavkommor har säkert lärt sig att köpa ärter för sin första veckopeng. Sedan sår de sina ärter, vattnar och gödlslar, skördar och säljer hälften av skörden för 1$ per ärtskidan. Andra hälften av skörden torkar de små glinen i sina nattduksbordslådor och planterar nästa sommar. Vid tio års ålder äger de ett ärtimperium. Jag gjorde inte så. Jag köpte godis. Men det är alltid så där de framgångsrika entreprenörerna beskriver sin första veckopeng. Kanske det mest ansvarsfulla skulle vara att betala ut veckopeng i ärter.

4 kommentarer:

Per Penning sa...

Hmm? Intressant. Likväl, oavsett om du ger dina barn pengar, ärtor eller kanske bönor så bör det väl finnas en motprestation? Eller vill du lära dina barn Miljöpartiets devis, att en medborgarlön är en rättighet? ;)

Finansfilosofen sa...

Nej, naturligtvis ska veckopengen, bönorna eller ärtorna förtjänas ;)

Anonym sa...

Haha, ja ett ärtimperium låter ju inte så tokigt. Men sex år låter som en bra ålder att börja med veckopeng. Jag skulle föreslå i kombination med att några bestämda sysslor ska utföras varje vecka. Sedan är det ju extra bra om du dessutom vill vara med och lära ut hur sparande fungerar. Hur du än gör är det viktigaste att dottern tycker att det är roligt att ta ansvar för egna pengar.

Finansfilosofen sa...

Ja, kanske sex år är en passlig ålder. Velar mellan att vilja hålla kvar henne i en bullerbyromantiskt naiv värld där inga pengar existerar och introducera henne i denna spännande värld. Hon har förstås sett att Pippi får en hel del godis för sina guldpengar så helt obekant är det väl ändå inte haha