tisdag 17 mars 2009

The Ten Roads to Riches

Lyssnade på en intervju med Kem Fisher om hans bok The Ten Roads To Riches. I intervjun räknade han upp tio sätt att bli riktigt rik.

1. Starta ett företag - Största delen av de snuskigt rika människor har valt denna väg, t.ex. Bill Gates.

2. Bli VD på ett stort företag - Ett sätt som inte alla tänker på. Men riktigt höga chefer har naturligtvis väldigt höga löner. Här är hans förslag att du ska åta dig att basa över ett litet företag med problem, med si så där 4-5 anställda. Konkurrensen om den chefsposten kommer inte att vara lika stor. När du lyckats vända företaget från en säker död till sprudlande framgång, så letar du dig vidare till nästa chefspost för ett lite större företag och sen nästa och nästa. Så där håller du på tills du en dag landar din riktigt feta chefspost.

3. Var en ride-a-long - Det här gäller folk som inte själva strävar efter att bli ledare eller drömmer om att starta företag, men som är bra på att hitta talangfulla chefsämnen. Se till att göra dig oumbärlig för din chefsaspirant och på så sätt kommer dina löneklasser att stiga i takt med din chefbuddies lön.

4. Bli kändis - Det här alternativet betyder att du blir sportkändis eller annan sorts kändis. Enligt Fisher är det här den kategori som är svårast att lyckas inom.

5. Gift dig rikt - Ett tabubelagt men välfungerande sätt att få traska in genom rikedomens portar. Fisher frågar sig varför folk väljer en partner som är fysiskt attraktiv men struntar i om de är ekonomiskt attraktiva?

6. Become a plaintiffs lawyers - Det här är ungefär som Erin Brockovich. Du behöver inte ens ha gått någon juristutbildning, men kan ändå stämma folk till höger och vänster. (Måste erkänna att jag var för lat för att ta reda på vad "plaintiff" är på svenska, men Fisher rekommenderade det i alla fall starkt.)

7. Investera andra människors pengar - I den här kategorin hittar du inte de allra rikaste av de snuskigt rika. Men här sitter den största delen av de rikaste människorna, 20% av Forbes lista på de 400 rikaste personerna i världen.

8. Uppfinn något fiffigt - Hit hör också alla grejer du kan inkassera royalties för, t.ex. skriv en bok som blir filmatiserad och sälj en massa aktionfigurer föreställandes hjälten i filmen.

9. Bli ett fastighetssnille

10. Spara och investera dina pengar klokt.

Ut och ragga på bolagsstämmorna nu!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Räknar man med dokusåpakändisar är det väl inte så svårt att bli kändis som förr. Tjäna bra kan man göra också om man spelar sina kort rätt. Jag tror jag har läst någonstans att Linda Rosing tjänar 80 000 i månaden bara på sin blogg.

Finansfilosofen sa...

Nej, känd är väl inte så svårt att bli. Men att bli så känd att du klassar in på Forbes lista över det 400 rikaste personerna är svårare ;)