söndag 23 november 2008

Vad är det som är så svårt med pengar?

Att göra av med pengar är ingen konst. Det kan vem som helst. Det kan vara väldigt njutbart att göra av med pengar. Tänk att få shoppa okontrollerat, blåsa ut den gamla köksinredningen och beställa handgjort kakel från frankrike att sätt upp i det nya köket, köpa ny bil med fungerande sätesvärmare, äta gott, anlita städhjälp och bo i Spanien under vinterhalvåret. Det är hur lätt som helst. Lätt och roligt.

Att tjäna mera pengar är lite svårare men fullt genomförbart. Du kan studera till läkare eller jurist och få ett välbetalt jobb. Visst tar det länge, men det är fullt genomförbart. Du kanske måste plugga dygnet runt i fyra år för att klara inträdeskraven, men inom tjugo år står du antagligen ändå där med en examen och rätten att få en fet inbetalning på lönekontot varje månad. Om du inte orkar vänta så länge kan du kanske sälja din oskuld till högst bjudande över internet istället. Har du goda kontakter med fru Fortuna kanske du vinner på lotto. Fondsparande och aktiehandel kan också få pengarna att växa i en behaglig takt. Det finns många sätt att tjäna mer pengar på.

Nej, det svåra är inte att göra sig av med pengar eller ens att skaffa mer pengar, det svåra är att låta bli att göra av med pengar. Att lyckas hålla utgifterna nere trots ökade inkomster är nästan omänskligt svårt. Varför skulle någon överhuvudtaget vilja göra det? Jo, för att det är först då det blir pengar över så klart. Och det är försås överloppspengarna som ger oss svängrum. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du drar in i månaden om du har en massa hål att fylla dem med eller hela tiden sysslar med att gräva nya hål som kan sluka framtida pengar.

Note to self: Skär ner på utgifterna!

Inga kommentarer: