söndag 30 november 2008

Sju sorters investerare

Precis som med kakorna finns det sju sorters investerare enligt Robert Kiyosaki. I sin bok "'CASHFLOW', Rich Dad and Cashflow Quadrant (ESBI and ASFI-symbols)" berättar han om de olika investerarnivåerna.

Nivå 0: De som inte har pengar att investera
De här människorna har inga pengar att investera. Antingen spenderar de allt de förtjänar eller så spenderar de mer än de förtjänar. Många "rika" hör till den här kategorin. Tyvärr hör även hälften av den vuxna befolkningen hit.

Nivå 1: Lånarna
De här människorna löser sina ekonomiska problem genom att låna pengar. De kan t.o.m. investera med lånta pengar. Likt strutsen sticker de huvudet i sanden och hoppas att allt ska ordna sig. Alla deras värdefulla ägodelar är uppbundna till lån. Om värdet på deras hem stiger tar de ett nytt lån eller köper ett större och dyrare hus. De använder sina pengar till dåliga "investeringar" som t.ex. båtar, pooler, semestrar och bilar. Vanliga fraser du kan få höra från Lånarna är: "Jag förtjänar det här." Eller: "Om jag inte köper det här nu kommer jag kanske aldrig att hitta den här produkten till ett så här förmånligt pris igen." Eller: "Det här är på rea!" Eller: "Jag vill att mina barn ska få det jag aldrig fick som barn."
Det är lätt att förstå varför bilförsäljare älskar människor ur den här kategorin. Om de har pengar använder de upp dem. Om de inte har pengar, lånar de pengar. Om man frågar dem vilka deras problem är, svarar de att problemet är att de förtjänar för lite pengar. De tror att mer pengar skulle lösa deras ekonmiska problem. Men oberoende av storleken på lönekuvertet försätter de sig hela tiden i allt större skuld.
Den här nivåns investerare kan ofta verka rika utåt sett. De kan ha stora hus och dyra bilar - men om man skrapar lite på ytan, upptäcker man att allt är belånat. De kan ha en hög lön men ligger alltid en hårsmån från ekonomisk katastrof.

Nivå 2: Sparare
De här människorna för ofta regelbundet "små" summor åt sidan. Pengarna förvaras på riskfria och icke vinstbringande ställen, som t.ex. sparkonton eller checkkonton. Oftast sparar de i första hand till konsumption istället för långsiktiga investeringar, t.ex. tilll en ny TV, bil eller semester. Kredit och lån är något de avskyr och istället njuter de av att ha sina pengar i "tryggt" förvar. De vet inte att den amerikanska dollarn har förlorat 90% av sitt värde sedan 1950 och att den årliga värdeminskningen tydligt överstiger den ränta banken betalar för deras sparpengar.
Människor från den här kategorin slösar ofta med sin allra värdefullaste tillgång, tiden, för att försöka spara ihop små summor pengar. De klipper flitigt ut kuponger ur dagstidningarna för att spara pengar och orsakar långa köer till kassorna i affärerna där de står och gräver fram sina kuponger.




Inga kommentarer: