lördag 24 januari 2009

"The Four Hour Work Week" del 1

Lyssnar för tillfället på ljudboken "The Four Hour Work Week" av Timothy Ferris. Den handlar om hur du effektiverar ditt arbete så att du kan tjäna mer pengar på kortare tid. Har nått ett par kapitel in i boken och än så länge är den en ganska vanlig "förverkliga dig själv" bok, men den har några intressanta frågeställningar.

Tänk dig att pension inte är ett alternativ. Tänk om det inte finns några gyllene pensionsår som väntar på dig där borta vid horisonten efter alla år av slit. Skulle du ändra på något du gör just nu?

Han förespråkar att man hela tiden ska ta små minipensioner. Om Ferris jobbar i två månader, tar han en månad ledigt. Det är ingen vits att jobba ihjäl sig och åldras i förtid. Vi orkar mycket längre och njuter mycket mer ifall vi ser till att återhämta oss då och då säger han. Det är en självklarhet. Varför gör vi inte det då?

Det största felet du kan göra är att göra precis som alla andra. En självklarhet som tål att upprepas. Se dig omkring. De flesta människorna omkring dig är inte rika och framgångsrika. De flesta människorna omkring dig är antagligen hårt jobbande, sönderstressade människor som försöker få livspusslet att gå ihop. Om du följer den allmänna mallen kommer du högst antagligen också att hamna där. Det är precis som med aktier. Köper du aktier då de flesta gör det och säljer då massorna säljer gör du en garanterad förlust. Köper du en aktie ingen annan villl ha betyder det naturigtvis inte en automatisk vinst haha, men du förstår säkert vad jag menar. Vad skulle hända om du gjorde tvärt emot vad alla andra omkring dig gör?

Läs också:
"The Four Hour Work Week" del 2

Inga kommentarer: