torsdag 8 januari 2009

Tid är pengar

Att tid är pengar är vi alla väl medvetna om. När det gäller sparande är kopplingen mellan tid och pengar oerhört stark. Oftast ser det ut så här:

Kort tid = Lite pengar
Lång tid = Mycket pengar

Kort tid och mycket pengar är en riskabel ekvation. Det är många som ser på investeringar som stora risktagningar eftersom de bara tänker på alternativet "kort tid och mycket pengar". De kanske avstår från att investera eftersom de inte är villiga att ta den stora risk det verkar innebära.

Om du har tiden på din sida, sitter du med en hel del trumfkort när det gäller att tjäna ihop pengar. Räntans makt är stark. Den fungerar som ringar på vattnet, ringarna blir större och större ju längre tiden går. Det här har jag skrivit om i inlägget Tänk om... och Jakob har skrivit några väldigt bra inlägg om det i sin blogg Hur jag blev rik.

Har du ingen tid gäller det att chansa och eventuellt våga bluffa för att lyckas. Men om du är beredd att lägga 20-40 år på att få dina pengar att växa har du möjlighet att rida ut lågkonjunkturer och ekonomiska krasher. Vikten av att pricka in rätt inköpstillfälle och försäljningstillfälle (köp i låg- och sälj i högkonjunkturer) minskar eftersom investeringen ändå ökat så mycket i värde under den långa tidsperioden.

Jag vet inte hur det är med dig, men jag vill hellre ha en stor möjlighet att få mycket pengar på lång tid än en obefintlig chans att få mycket pengar på kort tid.

Inga kommentarer: