onsdag 7 januari 2009

Vem ska jag heja på?

När det gäller världsekonomi försöker jag helat tiden, precis som i filmer och dokusåpor, lista ut vem det är som är starkast, godast, ja helt enkelt vem som är bäst. Vilket lag är det man ska heja på och vem är "the bad guy"? Vem kommer att vinna nästa rond av ekonomimatchen? Ett stalltips kommer från Björn Sundell som skrev i Hufvudstadsbladet 5.1.2009. Jag är förstås ingen linjedomare men jag tycker USA verkar ligga ganska risigt till.

Stora obalanser i världsekonomin bidrog till finanskrisen

En viktig orsak till den internationella finanskrisen var de amerikanska bankernas lättsinniga utlåning till folk utan regelbunden inkomst. Amerikanerna själva lyfter gärna fram en annan orsak, obalansen i världsekonomin. Finansministern Henry Paulson kritiserade i fredags kinesernas ovilja att konsumera och investera.


USA har länge kört med stora underskott i bytesbalansen, alltså de sammanlagda affärerna med utlandet. Euroområdet har som helhet varit i balans. Stora överskott uppvisar Japan och Kina.
[...]

Kinas överskott exploderade 2005 på grund av växande export. Landet har "samlat pengar på hög" och har världens största valutareserv.


[...] Slutsatserna beror på vem som analyserar fakta. Bär amerikanerna skulden till finanskrisen för att de levt över tillgångarna? Eller är det kineserna som bär skulden för att de inte importerat varor, utan istället byggt upp överskott som de placerat i amerikanska obligationer - vilket i sin tur sporrat amerikanerna till att konsumera ännu mer? Är överdriven sparsamhet lika illa som hejdlös konsumtion?


Det finns inget entydigt svar. Klart är dock att en långvarig obalans är skadlig. Det problemet löses inte av att amerikanerna nu stimulerar sin ekonomi, utan av att Kina och Japan gör det.

Inga kommentarer: